In de winter is het buiten koud en binnen warm. Althans, dat is het principe waar jij je op baseert. Maar geldt dat ook daadwerkelijk voor jouw woning?
Dat is een goeie vraag en eentje die jij je absoluut zou moeten stellen. Je denkt dat er aan jouw huis helemaal niks mankeert en hopelijk is dat ook zo. Maar mocht je merken dat het in sommige ruimtes nogal fris is, dan neem je natuurlijk liever het zekere voor het onzekere.
Tijd voor een grondige controle! In de eerste plaats door jezelf, maar mocht het nodig zijn, dan haal je er uiteraard ook een expert bij. Echter, de meeste problemen kun jij heel goed persoonlijk oplossen. De zaken waar jij absoluut op moet letten, hebben wij hieronder voor je opgesomd.
Isolatie
Je kunt stoken totdat je een ons weegt maar het nog steeds stervenskoud hebben. Hoe komt dat? Nou, dan is er waarschijnlijk iets niet in orde met de isolatie van je woning. Een kleine handeling als tochtstrips aanbrengen aan ramen en deuren kan al een heleboel helpen.
Echter kleine naden en kieren in muren en plafonds die steeds groter worden komen de warmte in huis ook niet ten goede. Die moeten worden afgedicht met isolatiekit. En heb je een kelder en/of een zolder? Dan raden we aan dat je die ook grondig op defecten controleert. Hier kan ook heel gemakkelijk warmte ontsnappen.
Mogelijk ligt je probleem nog een stuk hoger: je dak! Het maakt niet uit of je een puntdak of een plat dak hebt, hoewel de isolatie van die twee wel heel verschillend werkt. Laat desnoods een professional hiernaar kijken en de nodige reparaties verrichten.
Rookkanalen
Misschien is het eigenlijk het melden niet waard maar dat doen we toch. Jouw rookkanalen moeten na iedere keer dat je je haard stookt worden opengezet. En nadat de rook is opgetrokken, uiteraard. Veel mensen vergeten dit stiekem, dus leek het ons niet verkeerd om het alsnog even te melden.
Ventilatie
Op geen kou binnenlaten bestaan uitzonderingen. Want luchtcirculatie is erg belangrijk voor een gezonde leefomgeving. En dat betekent dus dat er af en toe echt even een deur of raam moet worden opengezet in iedere ruimte van jouw woning.
Verwarming ontluchten
Heb je weleens last van klotsende verwarmingselementen? Dat geluid herken je direct. En waarschijnlijk vind je het verschrikkelijk irritant! Dat is het ook, maar niet alleen om het geluid dat dit probleem produceert. Je hebt nu namelijk last van luchtbellen die de warmteafgifte van jouw verwarming ernstig verminderen. Maar dit los je heel eenvoudig op door de desbetreffende radiator te ontluchten.
CV-ketel wintercheck
Warm water is in welk deel van het jaar dan ook essentieel voor (af)wassen en douchen, onder andere. Maar kom je in de winter zonder te zitten, ja, dan zijn de poppen pas echt aan het dansen! Waarschijnlijk ligt dit probleem dan bij je cv-ketel. Laat die om de zoveel tijd door een expert controleren om zeker te zijn dat dit apparaat het hele jaar door perfect functioneert.