5 zaken om rekening mee te houden voordat je slimme apparaten thuis installeert

Wil je jouw huis transformeren in een smart home? Lees dan hier 5 dingen waar je rekening mee moet houden voor je thuis slimme apparaten installeert.

Smart homes worden steeds populairder. Met goede reden ook, want wie wil er nou niet het hele huis bedienen van afstand of het comfort van de bank? In de winter is er bijvoorbeeld weinig zo fijn als de thermostaat even een paar graden hoger zetten als je thuiskomt van een lange dag werk. Praten tegen Google of Siri om dingen in je agenda te zetten of de muziek aan te zetten leek 10 jaar geleden een futuristisch idee, maar is inmiddels normaal.

Toch zijn er ook wat dingen waar je rekening mee moet houden als je jouw ‘offline’ huis wil transformeren in een smart home. Dingen als compatibiliteit, veiligheid en nog veel meer zaken moeten zorgvuldig overwogen worden voor je daadwerkelijk de stap maakt.

Een smart home kan namelijk ontzettend handig zijn, maar alleen als het op een juiste manier gebeurt. Daarom hebben we de 5 belangrijkste zaken op een rijtje gezet, zodat jij straks geniet van een veilig én comfortabel smart home.

1. Zijn je apparaten wel compatibel met elkaar?

De kans is groot dat je thuis al wat slimme apparaten hebt. Denk hierbij aan een slimme lamp, slimme speaker of slimme thermostaat. Veel mensen leven in de veronderstelling dat alle slimme apparaten compatibel met elkaar zijn, maar helaas is dit niet waar. Daarom is het belangrijk om te checken of al je slimme apparaten op hetzelfde ecosysteem kunnen worden aangesloten.

Gelukkig is het doorgaans niet zo heel moeilijk, want er zijn grofweg gezien twee ecosystemen beschikbaar. Het Apple-ecosysteem en die van Google. De meeste slimme apparaten die niet door Apple gemaakt zijn, werken bijna altijd in het ecosysteem van Google. Maar als een slim apparaat niet door Apple is gemaakt, wil niet zeggen dat het niet op het Apple-ecosysteem werkt.

Er zijn tegenwoordig namelijk steeds meer slimme apparaten die op beide systemen werken. Het enige dat je dus goed moet doen, is checken of al jouw slimme apparaten op hetzelfde ecosysteem werken.

2. Hoe makkelijk is de installatie?

Het installeren van een apparaat dat ‘slim’ is, zou niet moeilijk moeten zijn toch? Helaas is het soms wél moeilijk. Sommige apparaten zijn inderdaad plug-and-play, terwijl andere technische kennis vereisen. Het installeren van een slimme deurbel of beveiligingssysteem doe je namelijk vaak niet zomaar even zonder enige voorkennis. In sommige gevallen zal je er dus een professional voor moeten inschakelen.

Door fabrikanten en verkopers van slimme apparaten wordt er vaak niet genoeg informatie gegeven, concluderen de Consument & Markt en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur in een gezamenlijk onderzoek. Dit gaat niet alleen over de installatie van slimme apparaten, maar ook op welk ecosysteem het apparaat draait en het updatebeleid. Genoeg reden om zelf op onderzoek uit te gaan dus!

3. Cyberveiligheid: bescherm je slimme apparaten

Als je slimme apparaten installeert op het wifinetwerk van je huis, moet je ervoor zorgen dat ze goed beschermd zijn. Het laatste wat je wilt, is dat iemand toegang krijgt tot je beveiligingssysteem of andere slimme apparaten en je in de gaten kan houden in je eigen huis! Een van de beste manieren om je huis te beveiligen, is door een goede VPN te installeren op je slimme apparaten.

Een VPN zorgt er namelijk voor dat al het dataverkeer versleuteld is en je IP-adres verandert, waardoor je gegevens onleesbaar worden voor cybercriminelen. Hierdoor blijft je data privé en hou je cybercriminaliteit buiten de deur. Het beste van alles is dat een VPN helemaal niet veel hoeft te kosten – je vindt al fantastische VPN-deals van een paar euro per maand.

4. Hoe zit het met onderhoud en updates?

Slimme apparaten moeten bijgewerkt blijven worden om optimaal te blijven werken. Dit is niet alleen belangrijk voor de werking van je slimme apparaten, maar ook voor de veiligheid. Onlangs gaf de overheid nog het advies dat mensen hun slimme apparaten moeten blijven updaten, omdat ze anders veiligheidsrisico’s met zich meebrengen of niet meer goed werken. Volgens cijfers van de overheid bezit 80% van de Nederlanders inmiddels een slim apparaat, maar updaten de meeste mensen hun apparaten niet meer na aankoop.

smart home in de keuken

5. Denk aan morgen: is je smart home toekomstbestendig?

Technologie ontwikkelt zich razendsnel en wat vandaag modern lijkt, is morgen soms alweer oud nieuws. Denk daarom aan de toekomstbestendigheid van je slimme apparaten. Omdat technologie zich sneller ontwikkelt dan ooit tevoren, doe je er verstandig aan om na te denken over of het slimme apparaat dat je wilt kopen over een paar jaar nog wel bruikbaar is.

In het geval van beveiligingssystemen en thermostaten zal dit waarschijnlijk wel het geval zijn, maar met andere apparaten is het minder zeker. Denk hier goed aan en doe research voordat je een slim apparaat koopt. Het zou namelijk zonde zijn als je hele nieuwe slimme systeem in slechts enkele jaren niet meer bruikbaar is.


Bekijk de design meubelen en woon-accessoires van de volgende 5 woonwinkels:

flinders design logo
fonQ logo
design besteller logo
gewoonstijl logo

Plaats een reactie