Steeds meer Nederlanders hebben de wens om duurzamer te wonen. Zo zijn zonnepanelen niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Het opwekken en gebruik van groene stroom is al een goede stap richting een groene toekomst. Wie echter écht vooruit wil denken, kijkt verder dan alleen het opwekken van groene energie.
Bij dit proces wek je immers misschien ook wel energie op die je zelf niet direct nodig hebt. Je kunt deze zonne-energie terugleveren of je kiest ervoor om de energie op te wekken met een thuisbatterij. In dit artikel vertellen we je hier graag meer over en lees je meer over waar je op moet letten bij je huis klaar maken voor de toekomst.
Waarom energie opslaan steeds populairder aan het worden is
Wanneer je over een huishouden met zonnepanelen beschikt, is de kans aanwezig dat je meer energie opwekt dan dat je gebruikt, met name in de lente en de zomer. Deze overtollige stroom wordt normaal gesproken automatisch teruggeleverd aan het net, meestal in ruil voor een vergoeding of saldering. Maar: nu de salderingsregeling langzaam maar zeker aan het afbouwen is en volledig stopt in 2027 is het goed om te weten dat er nog een andere optie is voor de energie die je te veel hebt opgewekt.
Het is immers toch fijn om te weten dat wat je zelf opwekt je ook zelf kunt gebruiken. Een andere reden waarom energie opslaan steeds populairder wordt, is omdat het overvolle stroomnet, door alle mensen die energie terugleveren, in sommige regio’s voor de nodige beperkingen zorgt. Dit betekent dat netbeheerders de grote hoeveelheden energie soms niet aankunnen, waardoor er beperkingen en wachttijden ontstaan. Met een thuisbatterij heb je hier geen last van en verminder je dus die afhankelijkheid. Je kunt je eigen opgewekte energie immers gebruiken wanneer je dat zelf wilt.

Thuisbatterij voor energieopslag: hoe werkt dat precies?
Met een thuisbatterij heb je de oplossing voor energieopslag. Zo’n batterij vangt de energie op die je via je zonnepanelen, bijvoorbeeld van je dak of carport met zonnepanelen, opwekt. Hierin wordt de energie vervolgens bewaard totdat je het op een later moment gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld op het moment dat de zon ondergaat en je meer energie verbruikt dan je opwekt of op dagen dat er minder energie wordt opgewekt uit de zon. Op deze manier vergroot je je zelfverbruik en zorg je ervoor dat je onafhankelijk wordt van het energienet. Tegelijkertijd draag je je steentje bij aan een groenere planeet omdat je groene stroom opwekt en opslaat.
Afhankelijk van het merk en de capaciteit liggen de kosten voor een thuisbatterij momenteel tussen de € 4000 en € 10.000. Hoewel de terugverdientijd sterk kan variëren (mede door de salderingsregel die momenteel nog actief is), zien mensen deze investering vooral als een keuze voor de toekomst, zeker wanneer je het combineert met andere groene investeringen in of bij je huis. Hoewel er momenteel nog geen subsidies beschikbaar zijn voor thuisbatterijen kunnen bedrijven in Nederland de kosten ervan al wel aftrekken van hun fiscale winst. Voor particulieren is er tot nu toe helaas nog niet een dergelijke regeling beschikbaar, maar wie weet wat de toekomst brengt.
Thuisbatterij aanschaffen als goede start voor de toekomst
De investering in zonnepanelen is sowieso al een goede wanneer je duurzamer wil wonen. Met een thuisbatterij ben je nog net wat meer klaar voor een groene toekomst waarin je zelf ook minder afhankelijk bent van het energienet. In de afgelopen jaren hebben de tarieven van energie in ons land flink geschommeld, waardoor het wel een prettig idee is dat je je eigen stroom op kunt winnen. Energie uit de zon kost immers niets. Combineer een investering zoals deze met andere duurzame en energiebesparende maatregelen thuis en je bent klaar voor de toekomst.
Waar je verder zoal aan kunt denken naast een thuisbatterij om energie mee op te slaan? Simpel: wat dacht je van elektrisch rijden? Of van het aanschaffen van een warmtepomp. Al deze toepassingen kunnen samen worden gebracht tot een slim energiesysteem waarbij je zelf verantwoordelijk bent voor opwekking, opslag en verbruik van groene stroom. Hiermee maak je je woning energiezuiniger en soms zelfs energieneutraal en zorg je ervoor dat je huis meer waard wordt. Daarbij passen dit soort toepassingen erg goed in een woning waar design centraal staat. Mocht je plannen hebben om je huis in de toekomst te verkopen, dan zijn dit soort investeringen dus ook meer dan de moeite en het geld waard.