Van schuur tot woning: hoe begin je eraan?

Het ombouwen van een schuur tot woonruimte is een flinke klus. Oude schuren bieden wel veel ruimte, maar ze voldoen vaak niet aan het gewenste niveau van comfort dat wij in onze woning zoeken. Zo zijn ze meestal niet geïsoleerd en hebben ze vaak beperkte voorzieningen voor elektriciteit, gas en water. Toch kan het renoveren van zo’n schuur je huis flink meer waard maken, vooral als je de authentieke details kunt behouden. Maar waar begin je met zo’n groot project?

Maak een planning

Je begint altijd eerst met een goed plan. Doe hiervoor dan ook het nodige huiswerk. Bepaal welk budget je eraan uit wilt geven en hoeveel tijd je denkt nodig te hebben voor het hele project. Wil je een kapstok voor de regenjassen? Wil je een schoorsteen voor de haart? Check ook altijd even of je bepaalde vergunningen nodig hebt voordat je begint. Meestal heb je geen vergunning nodig om een schuur te verbouwen. Schuren en tuinhuisjes vallen vaak onder de bouwwerken waarvoor geen vergunning nodig is. Maar je moet je wel houden aan de regels en grenzen die zijn opgesteld in het Besluit omgevingsrecht.

Controleer de structuur en fundering

Vervolgens kijk je even goed naar de schuur. Check of de structuur stevig is en kijk goed of er geen grote schade is. Kijk ook of de structuur nog stabiel genoeg is. Als je problemen tegenkomt, schakel dan misschien een professional in om die op te lossen.

Kies voor een ontwerp en indeling

Bedenk goed hoe je de ruimte wilt gebruiken en wat je allemaal in je nieuwe woning wilt hebben. Ontwerp iets dat niet alleen mooi is, maar ook praktisch werkt. Denk aan waar je ramen en deuren wilt hebben, hoe je de kamers indeelt en hoe alles logisch op elkaar aansluit. Wil je een kapstok bij de ingang voor de shoftshell regenjassen en schoenen? Wat is softshell vraag je je misschien af. Heb ik dit wel nodig? Waar komt de zithoek met tv? Let dus ook op de details.

Regel de nodige aansluitingen

Daarnaast heb je ook alle belangrijke voorzieningen nodig zoals elektriciteit, water en sanitair. Afhankelijk van waar je schuur staat, moet je misschien nieuwe aansluitingen aanleggen of de bestaande voorzieningen verbeteren.

schuur naar woonruimte verbouwen

Zorg voor ventilatie en isolatie

Je wilt natuurlijk een schuurwoning die goed geïsoleerd en geventileerd is. Alleen zo kun je je schuur comfortabel en energiezuinig maken. Kies voor  kwalitatief goede isolatiematerialen en zorg dat er genoeg ventilatie is om frisse lucht binnen te laten en vocht af te voeren. Je kunt denken aan klapramen, maar misschien kun je er zelfs een dakkapel in plaatsen. 

Vloeren, wanden en plafonds

Kies de juiste materialen voor de vloer-, wand- en plafond. Deze moet mooi aansluiten bij de stijl en functie van de ruimte. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen uit rustieke houten vloeren of strakke betonnen muren. Er zijn in ieder geval veel duurzame en mooie opties om uit te kiezen.

Afwerking en inrichting

Ben je klaar met renoveren? Dan is het tijd om je nieuwe huis in te richten. Kies meubels, lampen en decoraties die goed passen bij de stijl van je huis. Alles samen zou een gezellige en gastvrije sfeer moeten vormen.


Bekijk de design meubelen en woon-accessoires van de volgende 5 woonwinkels:

Mister design logo
fonQ logo
design besteller logo
gewoonstijl logo
Goossens logo

Plaats een reactie