Verwarm je zwembad met de kracht van de zon

Een eigen zwembad in je tuin, wie wil dat nou niet?  Heerlijk afkoelen in de zomer en perfect voor kinderfeestjes of pool parties voor volwassenen. Een zwembad bezitten gaat echter ook gepaard met de nodige klusjes en uitdagingen. 

Een van die uitdagingen is de watertemperatuur. Het is nou eenmaal een feit dat de watertemperatuur in Nederland gedurende een groot deel van het jaar behoorlijk laag is. Ondanks de trend van ijsbaden en koud douchen vinden veel mensen het nog altijd heerlijk als het zwemwater op een aangename temperatuur is. 

Solar zwembadverwarming 

De meest duurzame en voordelige manier om je zwembad te verwarmen is door gebruik te maken van zwembad zonnecollectoren. De zonnecollectoren vangen de kracht van de zon op en zetten deze om in warmte. Met een solar zwembadverwarming hoef je niet constant met je eigen stroom het zwembad verwarmen. Door de kracht van de zon houd je je energiekosten voor het verwarmen van je zwembad zo laag als mogelijk.  

zwembad verwarmen

Hoe werkt solar zwembadverwarming? 

Solar zwembadverwarming werkt in principe vrij simpel. De zonnecollectoren worden aangesloten aan een filterpomp en het zwembad. De exacte plaatsing en pomp is uiteraard afhankelijk van je situatie. Met de filterpomp wordt het water door de zwembadverwarming gepompt welke opgewarmd wordt door de zon. Dit warme water stroomt weer terug naar je zwembad en verwarmt op deze wijze langzaam maar zeker je zwembad. 

Zelf installeren? 

Het installeren van je zwembad zonnecollectoren duurt enkele uren tot een dagje werk, afhankelijk van de grootte van je zwembad en de exacte locatie waar je de zonnecollectoren bevestigt. Een tikkeltje handigheid komt wel goed van pas bij het plaatsen van de collectoren, maar het is zeker geen raketwetenschap. De zonnecollectoren bevatten een handleiding en je kunt bij gespecialiseerde webwinkels altijd persoonlijk advies opvragen. Bovendien zijn er online talloze video’s, stappenplannen en artikelen te vinden. 

Je zwembad warm houden

Als je eenmaal een werkende zwembadverwarming heeft is het belangrijk om de warmte in je zwembad vast te houden. Met een solar zwembadverwarming kun je de temperatuur van je zwemwater met enkele graden per dag laten stijgen en je wilt deze warmte in de avonden en nacht zo min mogelijk kwijtraken. De beste manier om dit te doen is gebruikmaken van een kwalitatief afdekzeil of andere afdeksystemen.


Bekijk de design meubelen en woon-accessoires van de volgende 5 woonwinkels:

Mister design logo
fonQ logo
design besteller logo
gewoonstijl logo
Goossens logo

Plaats een reactie