De voordelen van antikraak in Den haag wonen lees je hier

Je eerste huurwoning in Den Haag, dat is altijd spannend. Het regelen van allerlei verzekeringen, jezelf inschrijven bij verschillende woningcorporaties, jezelf oriënteren, budgetteren, etc. Er komt een heleboel kijken bij de “aanschaf” van je eerste woning. Je hebt in ieder geval al de eerste stap gezet door te kiezen van huren i.p.v. kopen. Niet geheel onverstandig in deze huidige tijd waar de koopprijzen de pan uit rijzen.

Echter is er nog een keuze waar je voor staat, namelijk; huurhuis Den Haag of antikraak Den Haag? De keuze is natuurlijk aan jou, maar wij hopen je door deze tekst toch een beetje te kunnen helpen bij het maken van deze keuze! 

Antikraak, wat is het? 

Velen denken altijd bij antikraak; “Nee, dat is niks voor mij, dat is enkel voor arme stakkers” Echter, niets is minder waar. Deze “arme stakkers” zijn juist rijke stakkers. Ze houden namelijk enorm veel geld in hun eigen portemonnee. Dit doen zij door antikraak te wonen. Kraken in Nederland is namelijk verboden (Wetboek; Wet Kraken en Leegstand), echter staan er in Nederland enorm veel gebouwen leeg. De gemeente kan in dat geval kiezen om deze gebouwen toe te wijzen aan antikrakers (ook wel kraakwachten genoemd). Dit zijn namelijk de tijdelijke bewoners van een pand. In ruil voor lage huurprijzen (vandaar de term rijke stakkers)onderhouden zij het pand (door het leefbaar te houden) en begunstigen zij hiermee tevens de gehele buurt. 

antikraak wonen sleutels

Voordelen van antikraak wonen 

Er hangen naast de lage huurprijzen (t.o.v. huurhuis Den Haag) ook nog andere voordelen aan het antikraak Den Haag wonen. Zo kom je te wonen op unieke locaties, waar je anders nooit terecht zou komen. Denk hierbij aan een gymzaal of een kamer in een ziekenhuis, etc.

Bovendien heb je bij het kiezen voor antikraak geen last van een woningtekort. Het aanbod van antikraak woningen is namelijk vrij groot. Zo hoef je dus niet lang te wachten op een woning en kan je soms per direct terecht (heel handig bij nood natuurlijk). Een ander voordeel aan het antikraak wonen is dat er geen eisen zijn gesteld aan de inrichting. Er wordt enkel van je verwacht dat je het object waar je woont goed verzorgd en behandeld. Je kan dus niet worden verplicht om een bepaalde vloer in de woning neer te leggen. 

Nadelen van antikraak wonen 

Tot nu toe word er een mooi plaatje geschetst van het antikraak wonen. Echter hangen er natuurlijk ook nadelen aan het antikraak wonen. Zo heb je vaak strenge regels, zoals dat de verhuurder je snel uit de woning kan zetten, bij schendig van deze regels. Daarnaast mag je geen huisdieren of kinderen en heb je geen zekerheid door een kort opzegtermijn.

Dit laatste is dan ook het grootste nadeel. Je hebt geen zekerheid doordat de instantie vaak een paar dagen/weken van te voren beslist dat je uit je woning moet (bijvoorbeeld bij een ander bestemmingsplan voor het pand). Je kunt dus iedere dag te horen krijgen dat je uit je woning moet en dit kan als erg stressvol worden ervaren. 

Het is jouw keuze 

Kortom, het is aan jou om te beoordelen of antikraak wonen iets voor jou is. Het heef zo zijn voor en zijn nadelen, maar is dat niet met alles in het leven?

Plaats een reactie