Waarom je het repareren van je dakgoot niet moet uitstellen

Je kent het vast; van die klusjes in huis die je steeds maar uitstelt omdat je er geen zin in hebt. Klusjes zijn ook niet altijd even leuk om te doen. Het is fijner om andere dingen te doen dan bijvoorbeeld opruimen, schoonmaken of zaken repareren.

Maar wanneer je alleen maar dingen voor je uitstelt, krijgt je uiteindelijk troep in je huis. En ook al kunnen veel klusjes wel even uitgesteld worden, voor andere zaken is het toch handig om niet te lang te wachten met de aanpak ervan. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het repareren van je dakgoot. Lees in dit artikel waarom je dat toch niet voor je uit moet schuiven!

Wat doet een dakgoot

Een dakgoot heeft als doel het water op te vangen dat van het dak afloopt. De dakgoot voert het water op een nette manier af. Wanneer je dakgoot beschadigd is, zorgt dit ervoor dat het regenwater op een plek kan ontsnappen waar je dat niet wil.

Dat kan namelijk vervelende gevolgen hebben. Water dat bijvoorbeeld tegen je gevel loopt, kan vochtindringing en beschadiging van je woning tot gevolg hebben. Het repareren van je dakgoot is iets wat je dus zo snel mogelijk moet doen. Op die manier vermijd je tevens schimmels en vochtige muren.

dakgoot

Reparatie van een dakgoot

Als er water uit je dakgoot loopt, is het zaak na te gaan wat de oorzaak van het probleem te achterhalen. Vaak is er sprake van een lekkage. Dat kan ontstaan door ouderdom en slijtage. Ook kan de dakgoot los liggen. Losse onderdelen kunnen ervoor zorgen dat water zomaar uit de goot loopt. Wat ook het geval kan zijn, is dat je te maken hebt met een verstopte afvoer. Hierdoor kan het water niet goed weglopen.

Wanneer je afvoer verstopt is, kun je dat vrij eenvoudig oplossen door vuil en bladeren uit je afvoer weg te halen. Maar wanneer er sprake is van losse onderdelen of beschadigde onderdelen, is het verstandig om een vakman in te schakelen om je dakgoot te repareren of te vervangen. Een dakgoot reparatie is overigens wel vaak een tijdelijke oplossing voor het probleem. Een eerste lek duidt namelijk meestal op meerdere scheurtjes en lekken.

Vervanging dakgoot

Wanneer er sprake is van grote lekkages, oude lekkages of oude zinken dakgoten die lang zijn blootgesteld aan corrosie en vocht, kun je de dakgoot beter helemaal vervangen in plaats van laten repareren. Dat komt omdat deze problemen zich anders zullen blijven voordoen. Zorg ook dat je naast de goten periodiek een dakinspectie laat doen.

Tips onderhoud dakgoot

Om je dakgoot zo lang mogelijk mee te laten gaan, wordt aanbevolen deze regelmatig te onderhouden en te inspecteren. Je kunt dit het best zo’n twee tot drie keer per jaar doen. Als je in een groene omgeving woont, kun je tevens denken aan een dakgootrooster. Dat zorgt ervoor dat bladeren en ander vuil niet wordt opgestapeld in de goot of in de afvoerbuis.


Bekijk de design meubelen en woon-accessoires van de volgende 5 woonwinkels:

Mister design logo
fonQ logo
design besteller logo
gewoonstijl logo
Goossens logo

Plaats een reactie