Zelf je schoorsteen vegen; hoe doe je dat en is het verstandig?

Of je nu een open haard, houtkachel of pelletkachel hebt, regelmatig onderhoud van je schoorsteen is essentieel voor een veilige en efficiënte werking. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een professional in te huren voor deze taak, is het zelf vegen van je schoorsteen mogelijk met de juiste voorbereiding en gereedschappen. In dit artikel delen we een stapsgewijze handleiding voor het veilig en effectief reinigen van je schoorsteen, samen met enkele belangrijke overwegingen. Ben je er onzeker over? Vraag dan een expert. Onderstaande tekst is met behulp van derden samengesteld en niet door mij zelf zo ondervonden. Onderstaande zelf uitvoeren is op eigen risico; persoonlijk laat ik er zelf iemand voor komen.

1. Veiligheid staat voorop

Voordat je begint, zorg ervoor dat je over de juiste veiligheidsuitrusting beschikt. Dit omvat handschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker. Overweeg ook het dragen van een helm, vooral als je op het dak moet werken. Veiligheid is van het grootste belang bij het uitvoeren van onderhoud aan je schoorsteen.

2. Bereid je voor

Bescherm de ruimte rond de open haard of kachel met lakens of plastic om vuil op te vangen. Zorg ervoor dat de open haard of kachel volledig is afgekoeld voordat je begint met vegen.

Schoorsteen vegen
Een schoorsteen laten vegen is een stuk eenvoudiger dan het zelf doen

3. Kies de juiste gereedschappen

Investeer in een goede schoorsteenveegset. Deze set bestaat meestal uit een lange, flexibele stok met een borstel aan het uiteinde. Zorg ervoor dat de borstel groot genoeg is om de volledige diameter van je schoorsteen te reinigen.

4. Begin bij het schoorsteen vegen van bovenaf

Ga naar het dak en zoek de schoorsteen. Begin vanaf daar met vegen als je toegang hebt tot het bovenste deel van de schoorsteen. Als je geen toegang hebt tot het dak, duw dan de borstel vanaf de open haard of kachel naar boven.

5. Veeg de schoorsteen

Duw de borstel langzaam naar beneden terwijl je draait om roet en andere ophopingen los te maken. Zorg ervoor dat je de borstel helemaal naar beneden duwt, zodat je de volledige lengte van de schoorsteen reinigt.

6. Herhaal indien nodig

Afhankelijk van de hoeveelheid roet en vuil moet je mogelijk meerdere keren vegen om de schoorsteen volledig te reinigen.

7. Controleer de schoorsteen

Na het vegen, controleer de schoorsteen op eventuele resterende ophopingen of blokkades. Verwijder deze indien nodig.

8. Ruim op

Verwijder alle afdekkingen en bescherming die je hebt gebruikt en ruim eventueel gemorst vuil op.
Hoewel het zelf vegen van je schoorsteen goed mogelijk is, moet je begrijpen dat het een taak is die zorgvuldigheid en aandacht vereist. Als je twijfelt, is het altijd het beste om een professionele schoorsteenveger van De Schoorsteenbrigade in te schakelen om ervoor te zorgen dat het werk correct en veilig wordt uitgevoerd. Met de juiste voorbereiding en gereedschappen kun je echter genieten van een veilige en goed functionerende schoorsteen, klaar om gezellige avonden bij de open haard door te brengen.


Bekijk de design meubelen en woon-accessoires van de volgende 5 woonwinkels:

Mister design logo
fonQ logo
design besteller logo
gewoonstijl logo
Goossens logo

Plaats een reactie