Milieuvriendelijk maar stijlvol: een gids voor biohaarden

Bio-ethanol haarden (biohaarden) worden steeds populairder doordat meer mensen milieubewuster zijn. Dit type haarden bestaan er in alle vormen, modellen en designs en passen bij elke interieurstijl. Bio Ethanol Haard Shop is een bekende webshop voor dit type haarden.

biohaarden
photo credit/toestemming: bioethanolhaard-shop.nl

U kunt nog steeds een levendig en warm brandpunt in uw huis creëren, inclusief die typische gezellige sfeer en het huiselijke gevoel dat alleen een blakend vuur kan geven, zonder uzelf en uw gezin aan schadelijke stoffen en luchtvervuiling te exposeren. Biohaarden zijn dus het perfecte alternatief voor iedereen die zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen.

Bio haard banner

Wat maakt biohaarden milieuvriendelijk?

Bio-haarden branden op bio-ethanol. In tegenstelling tot conventionele brandstoffen, produceert bio-ethanol geen schadelijke emissies of zelfs rook die de lucht vervuilt. Volgens een recente milieustudie geeft bio-ethanol bij verbranding tot 88 procent minder CO2 af, afhankelijk van de gebruikte productiemethode.

Bovendien produceren bio haarden geen cancerogeen (kankerverwekkende) stoffen of andere deeltjes die uw gezondheid kunnen schaden. Er worden geen broeikasgassen (GHG emissies) uitgestoten, omdat de belangrijkste bijproducten van een biohaard warmte en water zijn.

Het gebruik van een biohaard draagt dus niet bij aan het wereldwijde probleem van klimaatverandering, dat veel van de landschappen op onze planeet dreigt te vernietigen. Al deze sterke argumenten maken bio-ethanol tot een milieuvriendelijk alternatief voor conventionele alcohol en brandstoffen.

biohaard op tafel
photo credit/toestemming: bioethanolhaard-shop.nl

Wat is bio-ethanol precies?

Bio-ethanol is een alcohol die wordt gemaakt door microbiële fermentatie, voornamelijk uit koolhydraten die worden geproduceerd in suiker- of zetmeelhoudende planten zoals maïs, suikerriet, granen en aardappelen. Deze hulpbronnen hebben doorgaans een lagere ecologische voetafdruk dan fossiele brandstoffen.

Afhankelijk van het percentage kan bio-ethanol transportbrandstof vervangen, de alcohol die wordt gebruikt in cosmetische producten of alcohol die wordt gebruikt om een open haard aan te steken. In veel landen wordt bijvoorbeeld 100% pure bio-ethanol gemeng in benzine voor auto’s, waardoor de benzine “groener” wordt.

Huishoudelijke ontsmettingsalcohol is ook vaak gebaseerd op bio-ethanol, met een alcoholpercentage van ongeveer 90% -93%. Voor uw biohaard raden we aan om bio-ethanol te gebruiken met een alcoholpercentage ergens tussen 95% -100%. Houd er rekening mee dat een 100% bio-ethanol sneller, heter en met een grotere vlam verbrandt dan een bio-ethanol van bijvoorbeeld 96,6% en niet alle bio-haarden zijn hiervoor gebouwd. Neem contact op met uw leverancier voordat u uw open haard vult om fouten te voorkomen.

staande biohaard
photo credit/toestemming: bioethanolhaard-shop.nl

Is het veilig om biohaarden te gebruiken?

Wanneer u te maken heeft met open vuur, is het belangrijk om deze met respect te behandelen om brandgevaar te voorkomen. Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kopen en installeren van een biohaard is de veiligheidsafstand die moet zijn van de biohaard tot andere dingen en materialen.

Wees extra oplettend met gordijnen en dergelijke die door de wind kunnen worden verplaatst. Zorg ervoor dat dergelijke elementen niet in de buurt van de open haard komen en minimaal een veiligheidsafstand hebben van 1 meter van de biohaard.

Groeiende populariteit van biohaarden

Toen biohaarden in het begin steeds populairder werden, gebeurde er een reeks ernstige ongelukken. Bio-ethanol ontsteekt en dooft, net als gas, extreem snel – een brand kan zich in een duizendste van een seconde verspreiden. De ongevallen waren allemaal gebaseerd op branders van lage kwaliteit, die waren gemaakt van ongeschikt materiaal dat uitzet en kromp bij temperatuurschommelingen, met als gevolg een lekkage in de brander.

Het materiaal kon de druk niet meer vasthouden, dus de brandstof stroomde naar buiten en het vuur verspreidde zich. Sinds deze ongevallen hebben plaatsgevonden, heeft de Europese Commissie de eisen aan haarden die alcohol als brandstof gebruiken aangescherpt. Ze ontwikkelden een standaard voor beveiligingseisen, waardoor het illegaal is om biohaarden te verkopen die niet aan de eisen voldoen.

Net als bij elke andere haard is het daarom aan te raden om te controleren of aan de eisen is voldaan, alvorens een biohaard aan te schaffen. Logischerwijs zou een brander van hogere kwaliteit de beste optie zijn, zelfs als dat betekent dat men wat meer geld uitgeeft. Houd er rekening mee dat er verschillende nieuwe ontwikkelingen en technologische verbeteringen zijn geweest sinds de bio-haarden voor het eerst op de markt zijn geïntroduceerd, waardoor ethanolhaarden inderdaad een veilige open haard zijn om binnen of buiten uw huis te gebruiken.

Dus is een biohaard gevaarlijk? Niet meer dan een gewone open haard. Zolang u uw gezond verstand gebruikt, de instructies volgt en voorzichtig met de open haard omgaat, moet u niet bang zijn om een ​​biohaard in uw huis te installeren.

Bio Ethanol haarden banner

Hoe installeer ik een biohaard?

De installatie van een biohaard is heel makkelijk maar kan verschillen afhankelijk van hoe en waar u deze wilt installeren. Lees altijd vooraf de handleiding die bij uw biohaard zit. Een biohaard heeft geen schoorsteen of andere rookafvoer nodig, omdat het geen rook of roet produceert. Het is daarom een flexibele oplossing voor iedereen die het comfort van een open haard wil ervaren zonder de moeite en het gedoe om eerst een schoorsteen te installeren.

Bio-haarden kunnen op veel manieren worden geïnstalleerd. Ze kunnen direct in het plafond worden gemonteerd of in muren worden ingebouwd; in dit geval moet u ervoor zorgen dat het materiaal van het plafond of de muur is gemaakt voor een open haardinstallatie.

Kiest u voor een vrijstaande haard, of een inbouwvariant voor een legbord- of ruimteverdeler, dan is er niet veel installatie bij betrokken, aangezien de meeste bio-ethanol haarden en inbouwhaarden al compleet gemonteerd aan u worden geleverd. Het enige wat u hoeft te doen is een geschikte plek in uw huis vinden.

moderne haard
photo credit/toestemming: bioethanolhaard-shop.nl

Welke designs kan ik verwachten van een biohaard?

Het ontwerp van bio-ethanol haarden varieert van eenvoudige roestvrijstalen metalen producten tot ingewikkeld ontworpen haarden met nobele en hoogwaardige decoraties en toepassingen. Of u nu op zoek bent naar hangende, vrijstaande of aan de muur gemonteerde haarden, hun diversiteit opent veel nieuwe design- en inrichtingsmogelijkheden.

Of het nu gaat om zwart, zilver, grijs of gepolijst roestvrij staal, biohaarden zijn verkrijgbaar in alle denkbare versies en uitvoeringen. Kies tussen een meer traditionele look of ga voor een zeer modern, strak model – er is zeker een open haard voor elke smaak en wens. Om een meer authentieke uitstraling te krijgen, kunt u uw open haard ook decoreren met houtblokken of kiezels van keramiek. Keramiek decoratie brandt niet en kan talloze keren gebruikt worden.

bio-ethanol haard
photo credit/toestemming: bioethanolhaard-shop.nl

Conclusie

Biohaarden maken de weg vrij voor een duurzamere, milieubewuste manier van leven. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijk omdat ze op bio-ethanol draaien en geen schadelijke emissies en vervuiling veroorzaken; ze zijn ook eenvoudig te installeren en te gebruiken. Hun enorme diversiteit aan stijlen en ontwerpen passen in elk interieurconcept, of u nu op zoek bent naar een mooie decoratieve toevoeging voor uw woonkamer, of een eenvoudige en meer traditioneel ogende open haard. Andere decoratieve toevoegingen kunt u vinden bij bijvoorbeeld Coppens Warenhuis of Pogo Design. Wil je het complete aanbod aan bio-ethanol haarden zien? Bezoek de webshop.

Auteur:

Bioethanolhaard Groep is een Scandinavische online retailer die zijn bedrijf heeft opgebouwd door zijn klanten altijd hoogwaardige producten tegen goede prijzen aan te bieden. De prijs van onze producten is grotendeels lager dan die van onze concurrenten. Dit kan, door te opereren als een pure webshop; we elimineren daarom de kosten van een fysiek bedrijf en verlagen uiteindelijk de kosten voor onze klanten. We bieden een unieke selectie van eersteklas producten gemaakt door Europese fabrikanten voor onze klanten in tien verschillende landen.


Bekijk de design meubelen en woon-accessoires van de volgende 5 woonwinkels:

Mister design logo
fonQ logo
design besteller logo
gewoonstijl logo
Goossens logo

Plaats een reactie