7 populaire soorten gordijnen

Als het gaat om het inrichten van onze huizen, zijn gordijnen een van de meest veelzijdige en functionele elementen die we kunnen kiezen. Ze bieden niet alleen privacy en bescherming tegen zonlicht, maar kunnen ook een esthetische meerwaarde toevoegen aan elke ruimte. In dit artikel bekijken we zeven van de meest populaire soorten gordijnen en ontdekken we hun unieke eigenschappen en toepassingen.

Transparante gordijnen

Vitragegordijnen oftewel transparante gordijnen zijn lichtgewicht gordijnen gemaakt van dunne en doorzichtige stoffen zoals voile, organza of chiffon. Deze gordijnen zijn ontworpen om een ​​zachte, diffuse gloed van natuurlijk licht door te laten, terwijl ze nog steeds privacy bieden. Over het algemeen zijn transparante gordijnen een ideale keuze voor mensen die een luchtige en open uitstraling willen behouden in hun ruimte.

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen zijn gordijnen die speciaal zijn ontworpen om licht buiten te houden en de ruimte volledig te verduisteren wanneer ze gesloten zijn. Ze zijn gemaakt van dicht geweven stoffen die het natuurlijke licht blokkeren en effectief voorkomen dat licht van buitenaf de kamer binnenkomt. Naast het blokkeren van licht bieden verduisterende gordijnen ook privacy. Ze voorkomen dat voorbijgangers of buren naar binnen kunnen kijken.

Soorten gordijnen
Er zijn diverse soorten gordijnen

Inbetween gordijnen

Inbetween gordijnen zijn niet zo dik als verduisterende gordijnen, maar ook niet zo transparant als vitragegordijnen. In between betekent in het Engels ook tussenin. De inbetweens zijn dik genoeg om privacy te waarborgen, doordat inkijk van buiten voorkomen wordt. Ze zijn echter dun genoeg, zodat daglicht nog goed je vertrekken binnenvalt. 

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn een type raambekleding dat bestaat uit een enkel stuk stof dat strak om een rol wordt gewikkeld wanneer het omhoog wordt getrokken en weer naar beneden wordt gelaten om het raam te bedekken. Wanneer gesloten, bieden rolgordijnen privacy door het buitenhouden van nieuwsgierige blikken van buitenaf. Dit is vooral handig voor ramen die zich op drukke straten of dicht bij buren bevinden. Door hun eenvoudige ontwerp nemen rolgordijnen weinig ruimte in beslag en passen ze goed bij ramen in kleine ruimtes. Ze zijn ideaal voor appartementen, kantoren en andere beperkte ruimtes.

Duo rolgordijnen

De duo rolgordijn is een variant op de standaard rolgordijnen. Bij duo rolgordijnen vind je twee stukken stof, die langs elkaar heen bewegen. De ene stof is verduisterend, terwijl de ander transparant is. Hierdoor kun je gemakkelijk zelf bepalen hoeveel licht je doorlaat. 

Duette gordijnen

Duette gordijnen zijn een innovatieve vorm van raambekleding. Duette shades staan bekend om hun unieke honingraatstructuur. De honingraatstructuur van Duettes creëert een luchtlaag tussen de twee stoflagen, waardoor ze uitstekende isolerende eigenschappen hebben. Dit helpt bij het reguleren van de temperatuur in de kamer. Wanneer je een Duette gordijn gaat kopen, dan ben je ervan verzekerd dat in de winter wordt vastgehouden en warmte in de zomer wordt buitengehouden.

Plissé gordijnen

Bij plissé gordijnen bestaan de gordijnen uit een enkel stuk stof dat is gevouwen in een accordeonachtig patroon. Deze gordijnen kunnen gemakkelijk worden opgetrokken en neergelaten met behulp van een trekkoord of een handgreep, waardoor ze een veelzijdige en stijlvolle optie zijn voor raamdecoratie. Door hun compacte ontwerp nemen plissé gordijnen weinig ruimte in beslag wanneer ze zijn opgetrokken, waardoor ze ideaal zijn voor ramen in kleine ruimtes of voor gebruik in combinatie met andere raambekleding.

Vouwgordijnen 

Vouwgordijnen zijn een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een combinatie van functionaliteit en stijl. Deze gordijnen worden gemaakt van stof die in segmenten is gevouwen en omhoog kan worden getrokken met behulp van een koordsysteem. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren, waardoor ze geschikt zijn voor vrijwel elk interieur. Je kunt ze ook volledig op maat laten maken. Kom bijvoorbeeld langs bij Condor Wonen en maak jouw vouwgordijnen helemaal zoals jij ze wil. 


Bekijk de design meubelen en woon-accessoires van de volgende 5 woonwinkels:

Mister design logo
fonQ logo
design besteller logo
gewoonstijl logo
Goossens logo

Plaats een reactie