8 tips voor het inrichten van elk appartement

Er zijn eindelijk veel ideeën voor de inrichting van appartementen te vinden online, maar hoe je jouw woonruimte ontwerpt, hangt uiteindelijk af van de ruimte zelf. Is het een klein appartement dat je groter wilt laten ogen? Of is het een grotere ruimte die meer natuurlijk licht nodig heeft?

Als je huurder bent, kun je waarschijnlijk geen grote renovaties uitvoeren. Gelukkig heeft je interieur geen grote, permanente veranderingen nodig. Alles, van de tafellampen tot de raambekleding en de kunst aan de muur, kan van invloed zijn op hoe de ruimte in het algemeen aanvoelt en hoe je je voelt als je erin woont.

Tips voor het decoreren van jouw appartement

Als het gaat om het ontwerpen van jouw appartement, is het belangrijk om te weten welke elementen het beste samenwerken en het grootste effect zullen hebben op de woonruimte. Lees daarom deze ontwerptips voor appartementen door, voordat je richting de grootste woonboulevard van Nederland gaat!

1. Laat kleine ruimtes groter aanvoelen

Als je in een klein appartement woont, overweeg dan om te ontwerpen met meubelstukken met decoratieve, stevige of opvallende poten. Poten zorgen ervoor dat het oog voorbij het lichaam van het meubel kan kijken in plaats van tot stilstand te komen aan de basis, wat vaak gebeurt bij stukken die laag bij de grond staan. Daarnaast kunnen glazen of spiegeltafels ervoor zorgen dat meubels in kleinere ruimtes niet te zwaar aanvoelen.

Wanneer je een bed kiest, kies dan voor een versie met kortere poten of een dat zelfs op de grond staat, zodat het plafond hoger lijkt. Bedden die op hoge poten staan, kunnen de kamer in tweeën snijden.

Hoewel het schilderen van witte muren of het gebruik van andere lichte kleuren er voor kan zorgen dat een kamer groter lijkt, kan het schilderen van een donkere kleur op één accentmuur een terugwijkend effect hebben. Dit kan de indruk van meer diepte geven en op zijn beurt een loft woning groter aan laten voelen.

2. Kies zorgvuldig kleuren en patronen

Creëer samenhang door het appartement heen door dezelfde tinten of thema’s van kleuren en patronen te gebruiken. De zilveren draad op een sierkussen past bijvoorbeeld bij het leistenen douchegordijn in de badkamer, of de houtnerf van je nachtkastje heeft hetzelfde thema als de salontafel in de woonkamer. Kleine stukjes samenhang kunnen ervoor zorgen dat jouw appartement verbonden en compleet aanvoelt, waardoor een gezellige, ontspannende ruimte ontstaat.

3. Kies een statement-stuk

Als je een centraal punt in jouw appartement hebt, zoals een spetterend vloerkleed of scherp geschilderde boekenplank, zal de aandacht naar dat gebied worden getrokken en weg van eventuele problematische plekken (zoals een groot dressoir dat aan de muur is vastgeschroefd). Je statement-stuk kan ook een accentmuur zijn: een opvallende muurkleur die slechts aan één kant is geverfd om de aandacht van het oog te trekken.

4. Gebruik slimme opslag

Wees creatief met de manier waarop je jouw opslagruimte gebruikt. Opvouwbare meubels, stapelbare opbergers, rekken en ophangborden kunnen je allemaal helpen je spullen uit het zicht te houden en op een nette en esthetisch verantwoorde manier te organiseren.

5. Maak een galerijmuur

Het ophangen van je foto’s, schilderijen of andere soorten kunst aan een lege muur kan een kamer interessanter maken en diepte geven, zelfs als er niet veel ruimte over is. Een fotowand zorgt ervoor dat de je ruimte gevuld wordt met kleur en karakter.

design stoelen in eetkamer

6. Gebruik spiegels

Een goede truc voor het interieurontwerp van een appartement is het gebruiken van spiegels. Spiegels reflecteren licht en kunnen de grootte van een ruimte vergroten. Hang een spiegel bij een raam in een eetkamer of kleine badkamer, zodat deze kamers groter en lichter lijken. Hoge spiegels kunnen ervoor zorgen dat een plafond hoger aanvoelt, en zorgen voor verlichting in donkere delen van de kamer.

7. Wijzig inbouwapparatuur

Het kan zijn dat je bepaalde armaturen in jouw appartement niet kunt verbouwen, maar dat betekent niet dat je vastzit aan de manier waarop ze eruitzien. Gebruik accessoires of doe-het-zelfbekleding om leidingen of lelijke kabels te verbergen. Een sierlijk rooster kan bijvoorbeeld een oude muurverwarmer verhullen, of een decoratieve ingelijste foto kan een stopcontact verbergen.

8. Gebruik een vloerkleed om de ruimte te verdelen

Als je in een klein appartement met een open plattegrond woont, gebruik dan een vloerkleed om de afzonderlijke ruimtes van je kamer af te bakenen. Het vloerkleed bij jouw bed geven de grenzen van uw slaapkamer aan. Als je duidelijker afgebakende ruimtes wilt, kunt je ook nog eens scheidingswanden plaatsen. Een vloerkleed is echter een eenvoudiger manier om de ruimtes af te bakenen.


Bekijk de design meubelen en woon-accessoires van de volgende 5 woonwinkels:

Mister design logo
fonQ logo
design besteller logo
gewoonstijl logo
Goossens logo

Plaats een reactie