De nieuwste designtrends voor tuinen

De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan het ontwerp van tuinen. De tuin is een belangrijk onderdeel van het huis en mag niet meer achterblijven op het gebied van design. Men is meer bewust van de voordelen van groene ruimtes, de buitenlucht heeft namelijk een positief effect op de fysieke en mentale gezondheid. Er wordt dus steeds meer tijd gespendeerd in de tuin, dan moet deze er ook pico bello uitzien. In deze blog lees je meer over de nieuwste designtrends voor tuinen. Ga mee met de trends en transformeer je tuin tot een echt paradijs. 

Buitenkamers

In de introductie wordt het al even benoemd, maar de tuin wordt steeds vaker gezien als het verlengde van de woon- of eetkamer. Een deel van de tuin wordt omgebouwd tot extra eetkamer, loungeruimte of keuken. Zeker buitenkeukens zijn de laatste jaren steeds populairder en niet meer weg te denken.

Een buitenruimte zorgt ervoor dat er een verbinding ontstaat tussen het interieur en de tuin. Terrasoverkappingen zijn geschikt om deze buitenruimte vorm te geven. Tegelijkertijd wordt je meubilair beschermd tegen regen, kou en andere weersomstandigheden. Het ontwerp van de terrasoverkapping kan nog extra vorm geven aan het gewenste design van de tuin. Ga je voor een strakke en minimalistische tuin? Kies dan voor een aluminium veranda. Of heeft jouw tuin meer een klassieke look? Ga dan voor een veranda met warmere tinten en materialen zoals hout. 

Natuurlijke materialen en tinten

In 2024 is er een voorkeur voor het gebruik van natuurlijke materialen. Hout, steen, rotan en bamboe komen steeds meer voor in tuinontwerpen. Ook de designboekjes en showrooms staan er helemaal vol mee. Deze materialen zorgen voor een rustgevende en organische uitstraling, wat in een drukke samenleving geen overbodige luxe is. De materialen kun je laten terugkomen als hoofdonderdelen van het tuinontwerp, maar ook als accenten. Door een houten veranda of bamboe schutting toe te voegen aan de tuin, geef je de natuurlijke materialen een prominente rol in het ontwerp. De rest van de tuin wordt vervolgens aangepast op deze hoofdelementen. Echter, je kunt natuurlijke materialen ook een subtielere rol geven door stenen potten of rotan meubilair toe te voegen.

designtrends voor tuinen
Diverse designtrends voor tuinen

Minimalistische ontwerpen 

Less is more, minimalisme is niet alleen een trend op het gebied van interieur, maar wordt ook verlengd naar de tuin. Strakke en eenvoudige lijnen geven een rustige en eigentijdse look. Geometrische vormen worden meer en meer toegepast, bijvoorbeeld in tuinpaden of bloembakken. Of je nu een grote of kleine tuin hebt, een minimalistisch ontwerp past bij elke tuin. Wanneer je een gevoel van organisatie en overzichtelijkheid wilt bereiken, is minimalisme the way to go. Echter, men ziet minimalisme vaak als saai en alledaags. De basis van het ontwerp is vaak aan de simpele kant, toch kunnen texturen, accenten en contrasten het interessant maken. De juiste verlichting en structuren veranderen een minimalistische tuin naar een luxueus oord. 

Designtrends voor tuinen: verticale tuinen

Een verticale tuin wordt vaak gebruikt in kleinere ruimtes, zoals op een balkon of dakterras. Echter, er wordt nog wel eens vergeten dat een verticale tuin ook een mooie toevoeging kan zijn aan jouw tuinontwerp. De groene muur heeft namelijk vele voordelen op het gebied van luchtzuivering en biodiversiteit. De planten groeien verticaal, waardoor schadelijke stoffen beter uit de lucht gefilterd kunnen worden. De leefomgeving voor insecten, vogels en andere dieren wordt hierdoor verbeterd.

Daarnaast neemt een verticale tuin weinig vloeroppervlak in beslag en voegt het toch veel groen toe aan de tuin. Het ontwerpen van een groene muur eist een bepaalde vorm van planning, niet alle planten zijn geschikt voor een verticale tuin. Ook de irrigatie is een aandachtspuntje, maar met de juiste aanpak is een verticale tuin een mooie toevoeging aan jouw buitenruimte. 

Waterpartijen 

Waterpartijen, zoals fonteinen, vijvers en watervallen, zijn praktische maar ook decoratieve elementen die toegevoegd kunnen worden aan het tuinontwerp. Het geluid van water werkt vaak ontspannend en stress verminderend. Om deze reden worden waterpartijen vaak geplaatst vlakbij een rustige plek in de tuin, waar bijvoorbeeld een mooie lounge set staat. Daarnaast is water interessant voor het oog, de reflectie en beweging zorgen voor een levendig aspect. Dieren worden ook aangetrokken door water, vogels en kikkers komen langs om te baden of te drinken. De biodiversiteit in je tuin wordt dus bevorderd bij het toevoegen van een waterpartij. Zorg wel dat de fontein of vijver goed onderhouden wordt, mos of algen zie je liever niet in die mooie esthetische tuin. Of kies voor een bijzondere beplanting, zoals de Japanse Kardinaalsmuts haag.

Beginnen jouw handen ook te jeuken na het lezen van deze blog? Ga aan de slag met de nieuwste tuintrends en ontwerp de tuin die helemaal past bij jouw wensen en behoeften. Zo kun je heerlijk gaan genieten van de tuin, wanneer de temperaturen weer oplopen. Zo ben je op de hoogte van de laatste designtrends voor tuinen.


Bekijk de design meubelen en woon-accessoires van de volgende 5 woonwinkels:

Mister design logo
fonQ logo
design besteller logo
gewoonstijl logo
Goossens logo

Plaats een reactie