5 tips om jouw huis klaar te maken voor de zomer

Wanneer de temperaturen weer stijgen en de zomer voor de deur staat, is het tijd om wat veranderingen door te voeren. Het veranderende klimaat zorgt ervoor dat de zomers in Nederland steeds warmer worden. De hitte en zomerse temperaturen zorgen ervoor dat je een aantal maatregelen moet nemen om de zomer goed door te komen. Wanneer het buiten erg warm is, moet je huis natuurlijk het liefst zo koel mogelijk zijn. In deze blog lees je 5 tips om jouw huis klaar te maken voor de zomer en de tropische temperaturen. 

Tip 1: installeer zonwering

Bescherm je huis tegen de hitte door zonweringen te installeren op ramen, deuren en terrassen. Dit helpt om de binnentemperatuur te reguleren en zorgt voor koelere woning tijdens warme zomerdagen. Investeer in buitenzonwering zoals rolluiken of luifels om direct zonlicht te blokkeren en je huis koel te houden. Dit helpt niet alleen om de temperatuur te reguleren, maar beschermt ook je interieur tegen verkleuring door de zon. 

Het aanbod zonwering kan soms overweldigend zijn, voor welke moet je kiezen. Zonneschermen worden gemonteerd aan de gevel van je huis, deze kunnen elektrisch of handmatig bediend worden. Rolluiken worden voor ramen en deuren geplaatst en bieden extra privacy voor je huis. Screens zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en transparantieniveaus, waardoor je makkelijk kunt kiezen hoeveel licht en privacy je wilt hebben. Ten slotte, jaloezieën zijn horizontale lamellen die ook voor ramen worden geplaatst. De kanteling van de lamellen zorgt ervoor dat je het zonlicht kunt regelen en tegelijkertijd de privacy behoudt. Ook jaloezieën komen in verschillende stijlen en designs, waardoor het een praktische en stijlvolle optie is in jouw interieur. Kies de zonwering die het beste bij jouw wensen en behoeften past. 

Tip 2: upgrade je veranda of tuin

Als je een veranda hebt, is het belangrijk om deze helemaal klaar te maken voor de zomerse maanden. Ga aan de slag met schoonmaken en reinig de veranda grondig. Gedurende de winter heeft veel vuil zich opgehoopt op de veranda, dat je natuurlijk wil verwijderen voordat de zomer begint. Een hogedrukspuit kan helpen bij het schoonmaken van tegels of planken. Check wel altijd of de tegels schoongemaakt mogen worden met een hogedrukspuit, bij sommige tegels kun je een speciale coating ervan af spuiten. Geef ook de tuinmeubels een goede schoonmaak en maak ramen of panelen ook nog een extra keer schoon. 

Heb je geen veranda? Geef dan de volledige tuin een opknapbeurt en ga aan de slag met al het groen. Snoei alle struiken en bomen, maai het gras en veeg alle losse bladeren van de winter op. Heb je ook geen tuin? Geef dan jouw balkon of andere buitenruimte een leuke make-over. Wanneer je over geen van deze beschikt, dan kun je wellicht in huis wat extra kastjes schoonmaken. 

Veranda met planten
Reinig je veranda goed, zo blijft hij langer goed

Tip 3: controleer de isolatie

Door de isolatie te controleren en optimaliseren, kun je je ervoor zorgen dat je huis optimaal geïsoleerd is en klaar is voor de zomerse temperaturen. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabelere temperatuur in huis, maar kan ook nog eens de energiekosten verlagen. Check bijvoorbeeld de staat van de dakisolatie en vloerisolatie, de laatste vooral huizen met een kruipruimte. Kou en warmte komt via de grond of juist via het dak het huis binnen. De isolatie op deze twee plekken in het huis moet dus goed zijn. Daarnaast kun je nog kijken naar slecht isolerende ramen of deuren. Lucht komt via kleine kiertjes en gaatjes het huis binnen, tochtstrips of andere lucht werende materialen zijn geen overbodige luxe tijdens de warme zomermaanden.

Tip 4: optimaliseer ventilatie

Tijdens de extreme temperaturen kan de lucht vochtig en benauwend aanvoelen, ventilatie gaat dit gevoel tegen. Natuurlijke ventilatie is een van de beste vormen van ventilatie. Zet deuren en ramen open en laat de frisse lucht maar binnenkomen. Echter, in de zomer voelt deze lucht niet altijd even fris aan en kun je beter de ramen en deuren dichtlaten. Naast natuurlijke ventilatie, heb je ook nog plafondventilators, luchtzuiveringssystemen of andere ventilatiesystemen die de warme lucht kunnen verminderen. 

Tip 5: maak gebruik van lichte kleuren

Wanneer alle praktische veranderingen gedaan zijn, is het tijd om je te richten op interieur en design. Gebruik lichte kleuren in accessoires en creëer een fris gevoel in de zomer. Er zijn verschillende manieren om lichte kleuren toe te voegen aan je interieur. Kussens en plaids geven lichte accenten en kunnen luchtigheid toevoegen aan een bank of stoel. Ga ook voor mooie decoratieve vazen met bloemen in kleuren zoals beige, wit of lichtblauw. De kleurrijke bloemen geven een levendige look aan jouw interieur. Hang posters, schilderijen of foto’s op aan de muur met lichte kleuren of lichte achtergronden, om je muren een interessant tintje te geven. Lichte en frisse kleuren geven een echt zomers gevoel wat perfect past bij de warme dagen. 

Met deze 5 tips is jouw huis helemaal klaar voor de zomer. Ga snel aan de slag en geniet de hele zomer lang van een fris en koel interieur en een mooie veranda of tuin. 


Bekijk de design meubelen en woon-accessoires van de volgende 5 woonwinkels:

Mister design logo
fonQ logo
design besteller logo
gewoonstijl logo
Goossens logo

Plaats een reactie