Tips om in een kleine ruimte een effectieve werkplek te creëren

Herken jij de frustratie van thuis werken terwijl de kinderen door het huis rennen, waardoor je je niet kunt concentreren op je taken? Dan wil je misschien wel het besluit nemen om een werkruimte in te richten, echter kan het zijn dat de beschikbare ruimte slechts beperkt is. Hoe zorg je er dan voor dat je werkruimte zo efficiënt mogelijk wordt ingedeeld zodat je ongestoord aan het werk kunt? In deze blog delen we waardevolle tips om een effectieve werkplek te creëren in een kleine ruimte. 

Gezonde werkplek

Allereerst zijn er bepaalde eisen die van belang zijn bij het creëren van de juiste werkplek. De werkplek moet een juiste mate van comfort bieden. Daarnaast dient er genoeg lichtinval aanwezig te zijn. En als laatste is het niet onbelangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in de ruimte goed is. Zorg ervoor dat het in de ruimte niet te warm of te koud is. 

De ideale werkruimte 

Het is belangrijk om een ruimte te creëren die volledig op jou is gericht. Neem de tijd om dit te doen en maak van jouw werk plek echt een fijne plek. Deze ruimte moet namelijk een plek zijn waar jij je comfortabel voelt en helemaal in focus kunt werken. Hieronder lees je hoe jij de ideale werkruimte kunt inrichten. 

Werkplek kantoor met bureaus
Zorg voor een goede werkplek

Kies de juiste vloer 

Begin met het selecteren van de juiste vloer voor jouw ruimte. Bij het maken van deze keuze is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van verschillende vloeren. Sommige vloeren zijn zeer krasbestendig, terwijl andere vloeren dat niet zijn. Voorkom krassen door bijvoorbeeld een bureaustoelmat of stoelpootdoppen te gebruiken, afhankelijk van het type stoel dat je hebt.

Investeer in kwalitatieve meubels 

Bij het kiezen van een bureau en stoel is het belangrijk om voor kwaliteit te gaan. Je zult immers vele uren achter je bureau doorbrengen. Kies een bureau dat aan jouw behoeften voldoet, zoals een bureau met veel opbergruimte of een verstelbaar bureau. Selecteer ook een stoel die comfortabel zit en waarmee je een ergonomische houding aan kunt nemen. Er is namelijk niets zo irritant als een stoel die niet fijn zit of geluid maakt tijdens het schuiven van de stoel. Lees hier tips voor stoelpootdoppen.

Creëer een gezellige ruimte 

Ook is het belangrijk dat je de ruimte aankleedt, zodat je het voor jezelf gezellig maakt. Je zit in een kleine ruimte, dus je mag er best wat sfeer in brengen. Denk hierbij aan iets van schilderijen op de muur of plaats een plant in de kamer. Maak er een gezellige kamer van zodat je met plezier daar gaat zitten.

Verticale opslag 

Optimaliseer de beschikbare ruimte door verticale opslagoplossingen te gebruiken, zoals het installeren van planken of wandrekken boven je bureau. Deze slimme aanpak stelt je in staat om belangrijke items binnen handbereik te houden, terwijl je tegelijkertijd kostbare vloeroppervlakte vrijhoudt. Lees ook dit artikel over opslag.

Opvouwbare meubels 

Denk aan het gebruiken van opvouwbare meubelstukken in je werkruimte. Dit kan een inklapbaar bureau of stoel zijn die gemakkelijk op te bergen is wanneer deze niet wordt gebruikt. Deze slimme keuze maximaliseert de flexibiliteit van je werkplek, waardoor je de ruimte moeiteloos kunt aanpassen aan verschillende behoeften en activiteiten. Op die manier benut je de beschikbare ruimte optimaal en creëer je een veelzijdige omgeving die zich aanpast aan jouw workflow en levensstijl.

Multifunctionele meubels 

Overweeg de aanschaf van multifunctionele meubelstukken die voor meerdere doeleinden dienen. Denk hierbij aan een bureau met geïntegreerde opbergruimte. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen een werkplek hebt, maar ook ruimte overhoudt voor het opbergen van belangrijke documenten en materialen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een krukje te plaatsen, deze kan ook dienen als bijzettafel wanneer dit nodig is. Zie ook de frisse en praktische design meubels van TREKU.

Slimme organisatie 

Je kunt ook slimme organisatorische oplossingen gebruiken om kleine voorwerpen geordend te houden en rommel te minimaliseren. Maak gebruik van lades, dozen en andere opbergoplossingen om items netjes op te bergen. Gebruik bureaulade-organizers om pennen, paperclips en andere kantoorbenodigdheden overzichtelijk te houden. Gebruik ook kabelbeheersystemen om snoeren en andere elektronica netjes weg te werken, wat niet alleen zorgt voor een opgeruimde uitstraling, maar ook helpt bij het voorkomen van knopen en beschadiging van de kabels. 

Door deze tips toe te passen, creëer je een efficiënte en geordende werkruimte waarin je productiever kunt zijn. Daarnaast zorg je ervoor dat jouw gerenoveerde werkruimte extra waarde toevoegt als thuiskantoor! 


Bekijk de design meubelen en woon-accessoires van de volgende 5 woonwinkels:

Mister design logo
fonQ logo
design besteller logo
gewoonstijl logo
Goossens logo

Plaats een reactie