Een keuken renoveren, waar te beginnen? Hier 5 tips!

Iedereen geniet van een schone keuken en het maken van heerlijke gerechten. Maar wat als je keuken verouderd is en aan vernieuwing toe is? Waar start je en welke overwegingen zijn belangrijk? In deze blog geven wij je vijf tips voor het renoveren van jouw keuken. Een goed begin is het halve werk bij het renoveren van een keuken!

Wat heeft mijn keuken nodig?

Voordat je direct aan je keukenrenovatie begint is het belangrijk om van tevoren na te denken wat je keuken precies nodig heeft. Voldoet de huidige indeling niet aan je wensen? Wil je een grotere keuken of heb je juist meer licht nodig tijdens het koken? Dit zijn allemaal elementen waar je goed over moet nadenken, zodat het renoveren in één keer goed kan gebeuren. 

Ben je tevreden over de indeling van je keuken, maar is het materiaal voornamelijk verouderd? Kies dan alleen voor het vervangen van de onderdelen die aan vervanging toe zijn. Denk hierbij aan kastjes die scheef hangen of beschadigingen die gerepareerd moeten worden. 

Wil je juist een meer moderne keuken? Dan kun je ervoor kiezen om de keuken een make-over te geven met verf of wrapfolie. Wrapfolie is een trend dat steeds meer wordt toegepast bij het renoveren van keukens. Het is de eenvoudigste manier om je keuken in een handomdraai te transformeren. 

Als laatste is het ook niet geheel onbelangrijk om na te gaan of alle keukenapparatuur nog naar behoren werkt. Werkt de oven nog goed? Of is er bijvoorbeeld een nieuwe kraan nodig? 

Kies de juiste materialen 

Zodra je hebt bepaald wat er allemaal moet veranderen in je keuken, kun je beginnen met het kiezen van de juiste materialen. Ga zelf op onderzoek uit om te ontdekken welke materialen geschikt zijn voor gebruik in de keuken. Heb je specifiek een voorkeur voor bepaald hout in de keuken? Zijn er specifieke eisen voor het keukenblad? Dit zijn zaken die je van tevoren moet onderzoeken. Niet elk materiaal is even geschikt voor gebruik in de keuken. Als je hier niet veel verstand van hebt, kun je ervoor kiezen om advies te vragen bij een keukenspecialist. Zij kunnen je adviseren op basis van jouw wensen en behoeften.

Denk ook aan de muren, het plafond en de vloer 

Om een keuken te renoveren is het belangrijk om niet alleen aan de keuken zelf te denken. Er zijn namelijk andere aspecten die ook aandacht verdienen, zoals de vloer en het plafond. Als je alleen de keuken renoveert, kan het er vreemd uitzien als de muren en het plafond niet worden aangepakt. Overweeg daarom om ook de muren en het plafond te schilderen. Door het vele koken in de keuken kunnen de kleuren van het plafond anders lijken, en een nieuwe verflaag kan meteen een geheel nieuwe uitstraling geven.

Bereid je goed op de keukenrenovatie voor 

Bereid je goed voor op de keukenrenovatie. Een keuken renoveren vergt meestal meer tijd dan één dag. Neem van tevoren maatregelen om voorbereid te zijn op het niet kunnen gebruiken van de keuken. Tijdens de renovatie kan het zijn dat je geen toegang hebt tot water, het gasfornuis niet kunt gebruiken en andere dagelijkse gemakken mist. Het is belangrijk om je hierop voor te bereiden voordat de renovatie begint.

Zorg er ook voor dat alle nieuwe keukenspullen aanwezig zijn bij aanvang van de renovatie. Controleer of alle benodigde keukenmaterialen aanwezig zijn, inclusief het benodigde gereedschap. 

Keuken renoveren
Je keuken renoveren kan een mooi resultaat opleveren

Kies een professionele keukenbouwer 

Vaak kun je kleine aanpassingen aan je keuken prima zelf doen. Zodra er ingrijpende veranderingen moeten gebeuren, is het aan te raden om hulp in te schakelen van een professionele keukenspecialist. Deze kan je precies helpen bij de bovenstaande tips om tot een perfecte keukenrenovatie te komen. De keukenspecialist zal het afgesproken plan volledig coördineren en uitvoeren. 

Bovenstaande tips zijn het begin om te starten met jouw keukenrenovatie. Door deze stappen te volgen kom je tot het beste resultaat voor een gerenoveerde keuken. Succes met de verbouwing en lees ook ons blog met nog veel meer artikelen! 


Bekijk de design meubelen en woon-accessoires van de volgende 5 woonwinkels:

Mister design logo
fonQ logo
design besteller logo
gewoonstijl logo
Goossens logo

Plaats een reactie