Een Prunus Lusitanica Angustifolia haag aanplanten; hoe doe je dat?

De Prunus lusitanica Angustifolia is de Latijnse benaming voor Portugese laurier. Deze winterharde haagplant kenmerkt zich door het bijzondere blad. Deze voelen een beetje leerachtig aan en zijn dikker dan bladeren van andere heesters.

De Prunus lusitanica Angustifolia kan uitgroeien tot grote hoogtes en worden vaak gebruikt om voor beschutting en privacy in een tuin te zorgen. Ook is het prima aan te planten om een lelijke uitkijk aan het zicht te onttrekken zoals een hoge muur. De haagplant kan op iedere standplaats worden aangeplant en behoudt, zelfs bij strenge vorst, zijn bladerpracht.

Het behoeft weinig verzorging en kan uitgroeien tot zeer grote hoogtes. Een gemiddelde hoogte van 3 tot 5 meter is heel normaal. Toch kent het een opgaande groeivorm waardoor het ook in kleinere tuinen heel geschikt is. Het waaiert namelijk in de breedte praktisch niet uit.

De bloei van de Prunus Lusitanica Angustifolia

In het voorjaar verschijnen er grote, volle trossen met witte bloemetjes aan de Prunus lusitanica Angustifolia haagplant. Deze kunnen wel een lengte hebben van zo’n 15 centimeter en zorgen voor een ware bloemexplosie. De plant valt op deze manier nog meer op, ook bij de vlinders, vogels en bijen. Zij zijn namelijk dol op de bloemtrossen die een aangename geur verspreiden waardoor u nog meer natuur in uw tuin haalt.

U kunt de Portugese laurier op iedere standplaats aanplanten. Mooi als haag maar zeker ook solitair zal het prachtig staan in uw tuin. Het hele jaar door kan de haag worden aangeplant, behalve tijdens een vorstperiode.

Prunus Lusitanica Angustifolia
de Prunus Lusitanica Angustifolia

Een Prunus Lusitanica Angustifolia haag verzorgen

Om de haag goed in vorm te houden wordt snoeien aangeraden. Dit kunt u het beste doen aan het einde van de zomer. Houdt u van een zeer strakke vormgeving dan kunt u het snoeien uitbreiden naar 2x per jaar. Gebruik een scherpe snoeischaar en kies een bewolkte, niet al te warme dag uit.

De Portugese laurier houdt van een vochtige grond. Voorkom echter wel dat de wortels niet continue in het water staan om rotting te voorkomen. Eenmaal per jaar bemesten met organische meststof houdt de Prunus lusitanica Angustifolia in topconditie. 

Ervaringen met deze haagplant

Heeft u deze plant ook in uw achtertuin? Dan lezen we graag uw aanvullende tips. Wat zijn uw favoriete planten om een haag te creëren? Meer planten en ook tuinmeubelen vindt u bij de tuin- en tuinmeubel speciaalzaak Giga Meubel, met diverse merken. Meer lezen over een andere haag, de Japanse Kardinaalsmuts, kan ook.


Bekijk de design meubelen en woon-accessoires van de volgende 5 woonwinkels:

Mister design logo
fonQ logo
design besteller logo
gewoonstijl logo
Goossens logo

Plaats een reactie